СтаттіУкраїнське мертве море. Озеро Кунігунда в Солотвино.

Українське мертве море. Озеро Кунігунда в Солотвино.

Своїм незвичайним назвою озеро зобов`язане дружині київського царя Ярополка. Згідно з легендою, дана територія була улюбленим місцем відпочинку цариці Кунігунди на шляху до Києва. Цікаво, що даний водойму штучний. Довгий час на місці озера знаходилася соляна шахта. За помилки одного робітника на копальні прогримів вибух, який призвів до її просідання. Нішу, що утворилася поступово заповнювала вода, в результаті з`явилося одне з найкрасивіших озер України. 

Примітно, що озеро Кунігунда, завдяки своїй підвищеній солоності, в даний час використовується в лікувальних цілях. Щорічно на берега водойми приїжджають сотні туристів, щоб поліпшити стан серцево-судинної, нервової та статевої систем. Навколо озера розташовані пансіонати та приватні лікарні, в яких кожен бажаючий може поправити своє здоров`я. Особливо популярна Кунігунда влітку. У спекотні дні вода прогрівається до 25-27 градусів Цельсія. Це дозволяє в комфортних умовах приймати соляні ванни і робити грязьові обгортання під відкритим небом.

7.jpg

Озеро Кунігунда - це соляне озеро, концентрація солі в якому досягає 146-150%, а вода в цих місцях має підвищену концентрацією брому. Кунігунда називають аналогом мертвого моря в Україні.

Концентрації солі в озері достатня, що б, як і в мертвому морі, ви відчули невагомість при зануренні у води цього озера. Кунігунда - озеро антропогенного походження, утворилося воно внаслідок просідання шахти з видобутку кристалів солі в 1902 році.

Настільки незвичайна для нашого слуху, назва з'явилося завдяки угорській цариці Кунігунде, яка була дружиною ясновельможного князя київського Ярополка.

Озеро Кунігунда є курортною зоною. Дно озера і береги покриті шаром лікувальної грязі, яка має насичений чорний колір. Вибір місць для відпочинку тут величезний. Береги буквально усіяні величезною кількістю санаторіїв, профілакторіїв і готелів. У літній час до них додаються ще, і можливість зупиниться на нічліг в наметі, пише Україна туристична.

ВЛАСТИВОСТІ ВОДИ

Більшість відпочивальників намащуються спеціальною глиною, яка є дуже корисною для лікування хвороб, пов’язаних з кістками та шкірою. Відпочивають в Солотвино переважно з дітьми, адже солона вода повністю тримає тіло на поверхні. Щільність солоної води – 30-32 г/л.

Примітно й те, що відпочинок в Солотвино також є незабутнім, до прикладу база відпочинку «DALLAS»! Тут Ви зможете не лише комфортно відпочити і чудово провести час, а й насолодитись чудовим гірським повітрям та краєвидами. Насамперед Солотвино асоціюється з оздоровчим відпочинком для всієї сім’ї, оскільки великі солоні озера та лікувальні грязі діють на організм людини дуже корисно і допомагають лікувати цілий ряд недугів та загартуватися на весь рік. Або ж База відпочинку «Дачія» - два триповерхові та два двоповерхові будинки на 70 місць. На території: басейн (55х35 м) з солоною водою, дитячий майданчик, альтанка та мангал.

1.png

2.jpg

Якщо ж Вам до вподоби готелі в Солотвино, то ви маєте великий вибір прекрасних готелів. Готель Імперія, який знаходиться в Солотвино, готовий запропонувати своїм гостям чудовий і незабутній відпочинок. Готель розміщений на 2 поверсі двоповерхового будинку, має у своєму складі 5 номерів на 10 місць і кафе на 24 місця. Чи готель «ДІАНА» розташований у селищі Солотвино, 1 км до центру та 1,5 км до озера.

3.jpg

4.jpg

Діти з радістю хлюпочуться у воді навіть без рятувальних кругів. Щоправда, небажано, аби вона потрапляла в очі, адже тоді вони починають дуже пекти. Дивним є те, що деякі солоні озера досить близько розташовані біля прісних річок. Тож перевага очевидна – кожен, хто скупався в солоній воді, йде сполоснутися в прісну. Для багатьох людей залишиться таємницею, чому підземні русла двох водойм не змішуються. Також в Солотвино є ще й йодовані озера. Проте купатися там корисно далеко не кожному, тому що радон не всім корисний.


Крім солоних озер, Солотвино славиться і соляними шахтами, які розташовані на трьохсотметровій глибині. Безліч людей, які хворіють на туберкульоз, астму та алергію приїжджають, аби відчути на собі мікроклімат соляної шахти. Медики переконують, що в шахті повітря має в десять разів менше мікроорганізмів, що дозволяє відчути полегшення особам, які страждають захворюваннями дихальної системи.

5.jpg

6.jpg


Розташування: Закарпатська область, Тячівський район, смт Солотвино