СтаттіТуристичний маршрут. Чудеса Закарпаття

Туристичний маршрут. Чудеса Закарпаття

СИНЄ ОКО КАРПАТ. ОЗЕРО СИНЕВИР

Найглибше високогірне озеро України, диво України — такими титулами обдароване озеро в Межигірському районі Закарпатської області під назвою СИНЕВИР. Сюди варто дістатися, аби на власні очі побачити, чим же так захоплює ця оповита романтичними легендами місцина.У лісах довкола озера ростуть 38 видів унікальних рослин і живе 20 видів тварин, занесених до Червоної книги.

Важко сказати, що вас вразить більше — саме озеро, що розлилося на висоті 989 м над рівнем моря, чи шлях до нього. Дорога до «дива» вражає: горді гори, могутні дерева, стрімкі струмки. Та окрім незрівнянних пейзажів, прямуючи до Синевира, можна побачити давні будівлі Музею архітектури і побуту «Старе село», що в селі Колочава.

Кажуть, найбільше «Синє око Карпат» вражає у час грози.Синевир показав себе у всій красі: небо нахмурилось, у воді відзеркалилися сталеві хмари, гілки на деревах заколихалися. Однак навіть у похмурості озера є щось особливе.

Чудово, якщо вам пощастить побачити Синевир згори: воно нагадує око з пишними віями — ялицями та смереками.

Якою б сильною не була спокуса поплавати в озері, робити цього не варто. Глибина «дива» сягає понад 20 м, а вода в ньому навіть у спеку прогрівається лише до двох метрів. Натомість можна сміливо скористатися паромом, що пливе від берега до розташованого посеред озера острівця — зіниці Морського Ока (ще одна назва Синевира).

Щоправда, у довколишню мальовничість дещо не «вписуються» ятки із сувенірами та смаколиками. А втім, саме тут радимо скуштували духмяний хвойний напій та горішки в меді.

На під’їзді до озера розташований і Реабілітаційний центр бурого ведмедя «Синевир», куди охоче пускають туристів. До закладу потрапили ведмеді, з якими погано поводилися попередні господарі. Тепер тварин вчать пристосовуватися до природних умов життя. Це місце навряд чи залишить когось байдужим. Та чи варто турбувати ведмедів своєю присутністю, вирішувати вам.
Після відвідин водоспаду, пропонуємо кінні прогулянки «З ТРЕМБІТАРЕМ НА ПОЛОНИНИ» на Синевирі.
Організація прогулянок у бричці (влітку) та в санях (взимку) селом Синевирська Поляна та його околицями. 

Катання у бричці до 8 осіб.

Коротка прогулянка на бричці від підніжжя до озера Синевир — 40 грн з особи.

Або ж зупинитися аби заночувати в Садиба «СТИНИШІР», яка розташована у  селі Синевирська Поляна, 1 км від центру села, 12 км від траси Долина–Хуст, 3,7 км до відомого високогірного озера Синевир та 2,4 км до найближчого витягу, на висоті 860 м над рівнем моря. Поряд річка та ліс. Зручний під'їзд — асфальтована дорога. 

17.jpg

29.jpg

ВОДОСПАД ШИПІТ

Варто відвідати знаний водоспад Шипіт, розташований у межах Міжгірського району Закарпатської області. До речі, саме про події на Шипоті писав у своїй загадковій книжці «Трохи пітьми» український письменник Любко Дереш.
Опинившись біля водоспаду, не тільки почуєте романтичну і щемливу легенду про походження його назви, основаної на стосунках багатої дівчини та бідного хлопця. Тут відчуєте приплив енергії від чистої та бурхливої води. Сміливці навіть можуть скупатися у крижаній, потужній течії.

Милуватися каскадами можна будь-якого сезону: взимку річка не замерзає повністю, тому ви маєте змогу побачити, як кришталевий потік зривається зі скель. Підійти до водоспаду можна як зверху, так і знизу — пейзаж буде однаково привабливим. Проте найкращий час для зустрічі з Шипотом — навесні, коли на схилах Гемби тануть сніги, наповнюючи потік.

 Популярність Шипоту серед туристів, з одного боку, спростила подорожнім шлях до водоспаду: тут пропонують автобусні тури, пішохідні прогулянки, подорожі верхи. Щоб відчути колорит і дух місць, зробити мандрівку цікавою, замість сучасного транспорту оберіть подорож бричкою — місцеві жителі за скромну плату підвезуть вас до Шипоту на великих санях чи возах, запряжених кіньми. Це набагато веселіше, ніж їхати автівкою.
Також рекомендуємо після прогулянки зупинитися на ніч в Міні-готель «Ґаздівська хижа» у Пилипці - триповерховий готельний комплекс відпочинку в Карпатах, який гостинно зустрічає гостей цілий рік. Вас порадують комфортні умови проживання у готелі.

Або ж Гостинний двір «ПІД ВЕЛИКИМ ВЕРХОМ», який розташований у  селі Пилипець, 5,5 км від центру села та траси Воловець–Міжгір'я, 200 м до найближчого витягу (г. Магура), 500 м до водоспаду. Зручний під'їзд — асфальтована дорога». Всім, хто приїжджає в Пилипець, готель дарує можливість пізнати дивовижну природу Карпатського краю, побачити найцікавіші туристичні об'єкти, покататися в Карпатах на лижах, а також скуштувати страви оригінальної карпатської кухні.

30.jpg
22.jpg

НАЙДОВША ЛИПОВА АЛЕЯ В ЄВРОПІ

Найдовша липова алея в Європі розташована на Закарпатті, в Ужгороді. Її довжина становить 2 км 200 м. Для порівняння: відома берлінська алея Унтер-дер-Лінден (у перекладі – «під липами») простягнулась містом «лише» на 1 км 390 м. Загальна площа алеї становить 1 га.

Вона розташована на правобережжі Ужгорода. Висадили липи чехословацькі ботаніки у 1928 році на колишній набережній художника Рошковича (тепер Незалежності). І, напевно, не здогадувалися, що алея  колись стане найдовшою липовою в Європі. Сьогодні її довжина сягає більше 2 км. За переказами, під однією з лип заховано гільзу з посланням майбутнім поколінням. Нині ж помилуватися липовою алеєю в період цвітіння дерев з’їжджаються багато туристів.

Липова алея цікава, час від часу тут проводиться оновлення. За нею доглядають, і тому вона є позитивною, іміджевою, біологічною складовою Ужгорода. Одні дерева вже відцвіли, а інші ще цвітуть. Це означає, що алея має різні сорти лип, які дозрівають у різні часи. Це гарне місце для романтичних зустрічей. Вона активно працює на імідж міста та області.

У 2014 році 2,2 кілометри ужгородської набережної «одягнули» у вишиванку. Молодь розмалювала алею традиційним закарпатським візерунком білого, червоного і чорного кольору. Фарби використовували нестійкі, тож побачити закарпатську вишиванку на власні очі можна було лише протягом двох місяців. Ця акція відбувалася у рамках Всеукраїнського проекту «Об’єднай Україну вишиванкою».

31.jpg


ГЕОГРАФІЧНИЙ ЦЕНТР ЄВРОПИ

Вважається головною окрасою Рахівщини. Центр  розташований поблизу села Ділове. Знак «Центр Європи» встановлено у 1887 році. Місце для нього дуже точно виміряно за допомогою спеціального апарату зі шкалою меридіанів і паралелей. Трохи вище,  на схилі гори, можна почерпнути чимало цікавої інформації про Україну, наш регіон, Карпатський біосферний заповідник, про тваринний і рослинний світ Закарпаття.

Тут все забудовано – колиби, музей. Через це вузька дорога створює зону підвищенної аварійності, а під час напливу  туристів нема де паркувати авто. «Центр Європи» доглядається і тому засміченість зустрічаються не так часто, як на Говерлі.

«Сюди привозять офіційні делегації з інших областей країни та з-за кордону. Це — зона великого інтересу. Звідси — і велика кількість сувенірних наметів», — каже Олександр Коваль.

Історія свідчить, що в 1885-1887 роках у Верхньотисянській улоговині (Закарпаття тоді входило до складу Австро-Угорщини) проводилося вивчення місцевості з метою будівництва залізниці “Рахів-Сигот”. В процесі вимірювання інженери з’ясували, що в десь в цій місцевості може перебувати географічний центр Європи. Для точного встановлення сюди було запрошено вчених з Відня, вони після ретельної перевірки і визначили місцезнаходження центру Європи.

Розробку проекту доручили архітекторові-художникові С.С.Козураку. 27 травня 1977 р біля старого знака була побудована стелла висотою 7,2 м.
Паралельні лінії стели символізують чотири сторони світу. Порожнина між розбіжностями ліній створює враження цілісної єдності і центральності. Ось, яка проходить посередині підсилює центр композиції. На висоті 6м. 60 см. встановлено кулю, що символізує планету Земля і несе технічне навантаження – з’єднує пластини роблячи стелу стійкішою.

Не забудьте й про житло по - Європейськи в Рахові, а саме Апартаменти «VILLA-ANNA» , які знаходиться в центрі міста Рахів, серед мальовничих карпатських гір, недалеко від центру Європи та найвищої гори України Говерли, гірськолижних курортів Буковель та Драгобрат. «VILLA-ANNA»  входить в оздоровчий комплекс «ОРЛАН БУРКУТ». 
Також Готель «Оленка», який розташований серед чудових крєвидів, неповторної краси смерекового краю, у гірській котловині. В самому серці Карпатських гір, де зливаються річки Біла і Чорна Тиса та бере початок красуня Тиса, є місто Рахів - "гуцульский Париж" .

33.jpg

23.jpg