СтаттіВідпочинок в Поляні 2018

Відпочинок в Поляні 2018

Мінеральні курорти Закарпаття розташовані так, що їх зручно відвідувати гамузом, влаштувавши невеличке турне містами та селами. Сівши на прямий поїзд з Києва, Львова чи Одеси, ви опинитесь у районному центрі — Сваляві. Віддавши належне свалявським мінеральним водам, сідайте на автобус до Солочина, їхати недалеко. Подорож буде цікавою навіть взимку, адже в Солочині є лижні траси. Спробувавши п’янкої води з джерела “Вовків квас”, не зупиняйтесь, а рушайте далі — до села Поляна. Від Солочина до нього — не більше 4 км. Таку відстань можна подолати навіть пішки — за умови, що ви любите прогулянки и погода сприяє милуванню карпатськими краєвидами.

Поляна лежить у вузькій, оточеній лісами долині. З одного боку села здіймається Полонинський хребет, з іншого — Вигорлат-Гутинський, неподалік розташований Уклінський перевал. Хоча через Поляну проходить траса, більшість вантажних перевезень здійснюються іншою дорогою, тож в селі тихо і повітря не отруюють вихлопи з вантажівок. Тут зустрічаються не лише 2 гірські хребти, але й 2 річки: Мала та Велика Пиня утворюють в межах села одну з приток Латориці — Пиню (так, назви “різноманітні”). Мабуть, число “2” має для Поляни якесь магічне значення, адже село прославилось в якості бальнеологічного курорту завдяки двом санаторіям: “Поляна” та “Сонячне Закарпаття”.

Якщо Ви вже знаходитеся в Поляні, то пропонуємо відвідати міні-готель  «Вікторія» для комфортного проживання, або ж готель "Оазис Карпат"  в якому все створено для комфортного і незабутнього відпочинку. Чисте гірське повітря, власне невеличке озеро, комфортні номери, гостинна атмосфера чекають гостей під час перебування в готелі "Оазис Карпат".

1.jpg3.png
Карпати відносять до 200 регіонів Землі, які позитивно впливають на екологію всієї планети і вважаються найбільш цінними щодо збереження біологічного різномаїття. Досить сказати, що вченим відомо близько 489 рослин, що в природних умовах зустрічаються виключно в Карпатах.

 Природа Поляни цілющими властивостями підсилює дію унікальних питних мінеральних вод, котрі справедливо вважають основними лікувальними факторами. Різноманіття та багатство природи зумовлено тим, що Поляна міститься на межі гірської та передгірської зон, оточена порівняно легко доступними горами, до вершин яких може дістатися середньо фізично підготовлена людина, бо висота гір в околицях не перевищує тисячі метрів.


Починаючи від спальних корпусів санаторію "Сонячне Закарпаття", Вулканічний (Вігорлат-Гутинський) хребет суцільно на десятки кілометрів вкритий лісом. Це зумовлює чисте, прозоре, насичене фітонцидами й легкими аероіонами цілюще повітря. Кабінетні процедури діють на людину кілька хвилин або годин, а природа зцілює недужого без перерви, кожну хвилину перебування на відкритому повітрі. Важливо, що цю процедуру практично неможливо передозувати. Треба наголосити, що зцілює саме природа, а не сидіння чи лежання на курорті... біля телевізора. Гален писав: "Природа — кращий з лікарів. Вона зцілює 3/4 своїх пацієнтів..."

Також всім, хто бажає чудово відпочити й оздоровитися, пропонуємо відпочинок у Поляні - одному з найкращих бальнеологічних курортів Закарпаття. Головним надбанням та основним лікувальним фактором курорту є джерела мінеральної води «Поляна Квасова», унікальні властивості якої відомі не тільки в Україні. Тут Ви зможете зануритись  у зелень та спокій закарпатського лісу, це  є ідеальним місцем, де можна зміцнити здоров'я, зарядити бадьорістю дух і тіло. Готельний комплекс «ЗАКАРПАТТЯ» розташований на території санаторію "Сонячне Закарпаття". Мабуть, найкращий відпочинок для душі та тіла.

 Треба знати, що природа ефективно лікує лише при правильному користуванні її дарами. На відкритому повітрі на людину діє цілий комплекс факторів, які потенціюють один одного. Фізико-хімічні властивості повітря не ідентичні в різних місцях, навіть на території санаторіїв та в околицях. Далі від корпусів оздоровниць повітря значно чистіше, а в міру підіймання в гори кількість фітонцидів, озону, легких аероіонів помітно збільшується. Якщо в 1 см куб. міського повітря міститься всього 50 пар аероіонів, то в горах — 5 тис., а поблизу водоспадів близько 200 тис.
25.jpg
Поляна — найстаріший діючий санаторій на закарпатських землях, він приймає курортників вже понад 130 років. Але й “Сонячне Закарпаття” не пасе задніх, цей заклад довго був одним із чільних місцевих гастроентерологічних санаторіїв.
Поляна має багатовікову історію. Речові пам'ятки, виявлені на території села, відносяться до ІІ тисячоліття до н. е. Вперше село згадується ще в ХІІ столітті як невеличке поселення пастухів.

26.jpg

Санаторний відпочинок

Санаторії Поляни спеціалізуються на лікуванні органів травлення. Сюди варто їхати хворим на виразку шлунку, ерозії та гастрити. Також корисно буде відвідати невеличкий карпатський курорт тим, хто недавно переніс хірургічне втручання на органах травлення — якщо ви почуваєте себе достатньо міцно для переїздів. І хоча офіційно місцеві санаторії призначені тільки для дорослих, дітям та підліткам також буде корисно спробувати місцевої води. Готельний рекреаційно-лікувальний комплекс "Solva Resor & SPA" Поляна це крупна бальнеологічна гастроентерологічна здравниця, знаходиться на висоті 340 м вище рівня моря у Північно-Східних підніж Вигорлат-Гутинського (Вулканічного) хребта Карпат в урочищі Тихий на місці колишнього мисливського будинку австрійського графа Шенборна-Бухгейма.

На території комплексу, завдяки унікальним кліматичним і геологічним умовам, з глибин Землі піднімаються джерела цілющої мінеральної води «Поляна квасова», яка немов «жива вода» здатна творити чудеса зцілення та оновлення. Для лікування наших гостей, ми використовуємо воду не тільки для пиття, вона є основою всіх бальнеологічних процедур. В горах людина найближче до неба. Адже на схилах гір можна навіть побачити заблукали хмари. Вони висять так низько, що, здається, до них можна дострибнути і дотягнутися рукою. Де ще можна побачити, як небо стає нижче землі, як не в горах?

27.jpg5.jpg

Взимку лікувальні заходи зручно поєднувати з зимовими видами спорту. Не вмієте кататись? Не страшно, тут навчать. У селі влаштовані 4 траси. Перша — біля санаторію “Сонячне Закарпаття”, загальна її довжина — 500 м, працює бугельний витяг. Різниця висот незначна — лише 100 м. Друга траса належить лижному центру Поляни, її довжина — 750 м, перепад висот становить 70 м. Тут зручно брати напрокат спорядження. Ще одна траса існує біля санаторію “Квітка Полонини”. Вона зацікавить більш досвідчених лижників, адже перепад висот сягає 400 м, а загальна довжина траси — 400 м. Врешті-решт, є траса біля урочища Ведмеже, яка розтягується на 500 м. Отже нудьгувати взимку не доведеться.